Perník

14.03.2013 15:15

Ingredience:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 14 dkg moučkového cukru (icing sugar)
  • 5dkg másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička koření ( anýz, hřebíček, nové koření = mixed spices)

• Cukr, mouku prosejeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu. Poté vmícháme máslo, vejce a med a vypracujeme hladké těsto. Já dělám všechno ručně, žádný mixér.

• Těsto rozválíme a vykrajujeme.. Poté naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, který můžeme použít i opakovaně.. pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po vytažení ještě teplé perníčky potřeme rozmíchaným vajíčkem, dá se použít třeba houbička na nádobí, pokud není štětka, aby byly perníky krásně lesklé.
• Na zdobení se používá bílek vyšlehaný s moučkovým cukrem a kapkou citronu.
 
                                                                                                                                        (zaslala Vendy ...)