Perník
14.03.2013 15:15
Ingredience:
- 50 dkg hladké mouky
- 14 dkg moučkového cukru (icing sugar)
- 5dkg másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička koření ( anýz, hřebíček, nové koření = mixed spices)
• Cukr, mouku prosejeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu. Poté vmícháme máslo, vejce a med a vypracujeme hladké těsto. Já dělám všechno ručně, žádný mixér.
• Těsto rozválíme a vykrajujeme.. Poté naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, který můžeme použít i opakovaně.. pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po vytažení ještě teplé perníčky potřeme rozmíchaným vajíčkem, dá se použít třeba houbička na nádobí, pokud není štětka, aby byly perníky krásně lesklé.
• Na zdobení se používá bílek vyšlehaný s moučkovým cukrem a kapkou citronu.
(zaslala Vendy ...)