10 things NOT to do in China

04.02.2013 00:50

1.- Na trzích si nic nekupujte, aniž byste nejprve vyjednávali!!! - zapamatujte si, že je to čínský způsob života, takže při nákupu čehokoli se snažte vyjednávat o co nejnižší cenu. Cenu můžete usmlouvat až na polovinu!
2.- Nikdy nechodit na návštěvu s prázdnýma rukama - pokud např. večeříte u někoho v domě, měli byste si vyměnit nějaký maličký dárek jako projev dobré vůle a přátelství. Samozřejmě je myšlen dárek z vaší země (tudíž z ČR). Nejlepší si je přivést spoustu malinkých drobnůstek, nikdy nevíte, koho potkáte.
3.- Nevadí, když někdo neotevře svůj dárek hned - v našich zemích se většinou dárky otevírají hned po předání, v Číně je to spíše neslušné a nezdvořilé a dárky se otvírají až po odchodu.
4.- Nikdy nepřijmout kompliment - vždy jedině se skromností ... v Číně je souhlas s komplimentem důkaz toho, že jste moc pyšný člověk.
5.- Nenechávejte své hůlky svisle ve své misce - v Číně je toto něco zcela nevhodného, vyjadřuje to smrt a pohřeb (miska = hrob, hůlky v misce = úcta pro mrtvého)
6.- Nenechte nikoho zaplatit účet, aniž byste o něj napřed "nebojovali" - vyjadřuje to gesto ochoty.
7.- Nepoužívejte jen jednu ruku, pokud něco dáváte či přijímáte - zde je používání obou rukou důkaz respektu.
8.- Nezlobte se na veřejnosti - veřejné projevy hněvu jsou zde velice odsuzovány.
9.- Neztraťte svou tvář - tzn. říkejte vždy to, co si myslíte, buďte slušní, vtipní a vyhněte se trapným situacím.
10.- Neužívejte první "ne, děkuji" - i když máte opravdu hlad nebo žízeň, alespoň jednou odmítněte nabídnuté pití či jídlo. Dobrý host odmítnout alespoň jednou, dobrý hostitel má svou nabídku zopakovat alespoň 2x.

                                                                                                                         (přeložila Megy, překlad není doslovný)
                                                                                                                         (originál si můžete přečíst zde)